Börja arbeta med aktiv studentmedverkan

Hur börjar man med aktiv studentmedverkan? Vilka frågor är viktiga att tänka på? Vem kan hjälpa till? Titta på filmen ''How to get started with active student participation'' för att höra mer. Filmen finns nedan. 

I filmen berättar Alexis Engström att lärare, studenter eller universitetsanställda kan ha olika anledningar till varför de vill arbeta med aktiv studentmedverkan, och att det är viktigt att bevara denna öppenhet. Alison Cook-Sather, professor i pedagogik vid Bryn Mawr College i USA, tycker att man som lärare bör bjuda in studenter på ett öppet sätt, där det framgår att man vill öppna upp för nya typer av samarbeten. För studenten Caroline Bodin var stöd från lärare och institutionen viktigt när studenter vid hennes institution startade ett mentorsprogram. Hon säger också att det ofta finns resurser och personer som kan hjälpa om man tittar sig omkring. Pedagogiska utvecklaren Lisa Persson poängterar att det är viktigt att inte bara berätta, utan också visa i praktiken vad det är man försöker göra

Verktyg för att komma i gång

  • Utforska exempel: I resursbanken hittar du exempel på metoder, presentationsmaterial och worksheets för att arbeta med ASP. Det finns allt från enkla aktiviteter till programövergripande initiativ. För att se hur man arbetar med aktiv studentmedverkan på UU, se vår film eller inspireras av goda exempel. 
  • Gå en kurs: Vi erbjuder utbildningar inom mentorskap för studenter och metodhandledning för lärare med syfte att stödja studentmentorer. Det finns också möjligheter för konsultationer för dig som vill utveckla aktiv studentmedverkan. Kontakta oss! 
  • Börja enkelt: Det tar tid och man kan inte arbeta ensam. Men att inkludera aktiv studentmedverkan i sin utbildning kräver inte att göra om allt. Det går utmärkt att inkludera olika aktiverande komponenter utan att göra omfattande förändringar! Inspireras av exempel från resursbanken, särskilt exempel från 'Peer teaching' och 'Partnership ideas'.
  • Tips och viktiga frågor för dig som är en lärare som vill börja arbeta med aktiv studentmedverkan
Senast uppdaterad: 2022-04-19