Sara Mangsbo utnämnd till professor vid Uppsala universitet

2023-09-25

SweDeliver gratulerar Sara Mangsbo, ledare för vårt arbetspaket Utbildning och karriärutveckling, som utnämnts till professor i Protein- och antikroppsläkemedel vid Uppsala universitets Institution för farmaci. Med utnämningen blir institutionen den första vid Farmaceutiska fakulteten att ha fler kvinnor än män bland sina professorer.

Sara Mangsbo, ny professor vid Farmaceutiska fakulteten
Sara Mangsbo, ny professor vid Farmaceutiska fakulteten

Tisdag 19 september signerade rektor Anders Hagfeldt Sara Mangsbos utnämning till professor i protein- och antikroppsläkemedel vid Institutionen för farmaci. Sara rekryterades till Farmaceutiska fakulteten år 2017 som del i Uppsala universitets riktade satsning på biologiska läkemedel inom farmaci. Sedan dess har Sara Mangsbo hunnit utses till Årets Entreprenör, vunnit innovationspriset Hjärnäpplet, tagit plats på IVAs 100-lista med sin uppmärksammade metod Adaptable Drug Affinity Conjugate – och inte minst inta en central roll i utvecklingen av SweDelivers arbetspaket Utbildning och karriärutveckling.

– Det är otroligt inspirerande att få ta del i att etablera en helt ny vetenskaplig miljö – och extra roligt att göra det i samarbete med Greta Hultqvist som också forskar med fokus på Biologiska läkemedel. Tillsammans har vi utvecklat flera kurser, rekryterat skickliga lärare och engagerat oss i att utbilda nästa generation forskare. Att jag nu får chansen att fortsätta vår resa som professor kommer att ge mig lärdomar för livet och är något jag ser mycket fram emot, säger Sara Mangsbo.

Utnämningen innebär att Institutionen för farmaci för första gången har fler kvinnor än män bland sina professorer – något som tidigare inte inträffat vid Farmaceutiska fakulteten sedan grundandet 1968. Lena Friberg, nytillträdd prefekt vid Institutionen för farmaci, ser det som resultatet av ett inkluderande och positivt arbetsklimat med utrymme för både kvinnliga och manliga förebilder med starka forskningskarriärer.

– Det är väldigt roligt att vi som första institution på fakulteten lyckas uppnå god balans. Min förhoppning är att vi genom att lyfta medarbetare och tillföra positiv energi kan inspirera ännu fler yngre kvinnor till en akademisk karriär, vilket jag är övertygad om kommer att bidra till ett bredare synsätt i hela vår organisation, säger Lena Friberg, professor i farmakokinetik och farmakodynamik.

MER INFORMATION

KONTAKT

Sara Mangsbo, professor
Institutionen för farmaci
Sara.Mangsbo@farmbio.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

Nyheter

Senast uppdaterad: 2022-11-16