SweDeliver välkomnar Chiesi som ny industripartner

2023-11-07

SweDeliver välkomnar Chiesi, en forskningsinriktad bioläkemedelskoncern med huvudkontor i Italien, som ny industripartner. ”Vi är mycket glada för det här samarbetet som medför att vi stärker vårt forskningsprogram ytterligare” konstaterar Centrumledare Christel Bergström och Bertil Abrahamsson,styrelseordförande och Senior principal scientist vid AstraZeneca.

Centrumledare Christel Bergström välkomnar Chiesi till SweDeliver
Centrumledare Christel Bergström välkomnar Chiesi till SweDeliver

SweDeliver, kompetenscenter med fokus på läkemedelstillförsel, har ingått strategiskt partnerskap med Chiesi, en internationell bioläkemedelskoncern som utvecklar terapeutiska behandlingar med fokus på respiratorisk hälsa, sällsynta sjukdomar och specialiserad vård. Chiesi har verksamhet i 31 länder och 6 500 medarbetare varav 100 vid företagets anläggningar i Norden.

– Att Chiesi väljer att gå med i SweDeliver sätter ytterligare en kvalitetsstämpel på vårt centers forskning och utbildning. Med samarbetet stärker vi vårt internationella nätverk med en viktig aktör i vår strävan att sätta Europa i ledande position inom läkemedelstillförsel, säger Christel Bergström, Centrumledare vid SweDeliver och professor i molekylär galenisk farmaci.

Med Chiesi som ny partner i SweDeliver väntar fortsatta steg framåt i nätverkets gemensamma strävan efter innovativa lösningar för läkemedelstillförsel, effektivare behandlingar och ökad livskvalitet för vårdtagare. En mission som Chiesi – sedan år 2019 ett certifierat Benefit Corporation i Italien, USA och Frankrike – antagit med höga krav på social- och miljöpåverkan.

Mark Parry-Billings, Chiesi Group
Mark Parry-Billings, Chiesi Group

– SweDelivers pågående forskningsprojekt är helt i linje med de utmaningar som både Chiesi och hela industrin står inför, och tillsammans med vårt globala utvecklingsteam ser vi fram emot att skapa synergier som tillför ytterligare värden till SweDelivers uppenbara kapacitet att bidra till att avancerad terapi blir tillgänglig för patienter med stora medicinska behov, säger Mark Parry-Billings, chef för Global Drug Development på Chiesi Group och platschef för företagets FoU-anläggning i Stockholm.

Med akademiskt nav vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet och ett väl etablerat industriellt partnernätverk utgör SweDeliver en plattform för forskning på högsta internationella nivå. Att samarbete nu vidgas ytterligare kommer att underlätta utvecklingen av nya metoder inom läkemedelstillförsel, vilka i sin tur bidrar till mer effektiva och tillgängliga behandlingar.

– Jag är mycket glad över att vi nu välkomnar Chiesi, ett företag som genom att aktivt förnya läkemedelsutvecklingen innebär ett viktigt tillskott till SweDelivers nätverk. Samarbetet medför också att SweDelivers forskningen stärks ytterligare, vilket i slutändan ger patienter bättre läkemedelsbehandlingar, vilket är målet med hela vår verksamhet, säger Bertil Abrahamsson, styrelseordförande i SweDeliver.

FAKTA

  • Chiesis har sitt huvudkontor i Parma, Italien och verkar i 31 länder.
  • Chiesis svenska forskningsanläggning är belägen i Solna och specialiserad på biologisk utveckling och translationell medicin.
  • SweDeliver är ett världsledande forsknings- och kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel med ekonomiskt stöd från Vinnova.
  • SweDeliver fokuserar på viktiga forskningsutmaningar inom Parenteral, Oral och Pulmonär läkemedelstillförsel.
  • Med Chiesi välkomnar SweDeliver industripartner nummer 17.

MER INFORMATION

KONTAKT

Christel Bergström, professorChristel Bergström, professor
Centrumledare, SweDeliver
Uppsala universitet

Text: Magnus Alsne, Chiesi, foto: Chiesi, AstraZeneca, Mikael Wallerstedt

Nyheter

Senast uppdaterad: 2022-11-16